Skip links

Swipe right naar de evolutie van social media in 2024

In het tijdperk van schitterende schermen is social media niet meer weg te denken. Al 14 jaar onthult het jaarlijkse onderzoek van Newcom de ins en outs van onze social media. Ook dit jaar hebben we het onderzoek geanalyseerd, waardoor je een kijkje achter de schermen krijgt van het social mediagebruik in Nederland. Geen droge cijfers, maar een uitnodiging om de kleurrijke details van onze online interacties te ontdekken. Via een online vragenlijst hebben meer dan 7.000 mensen van 15 jaar en ouder gereageerd op het onderzoek van Newcom. 

Laten we de trends, de generatie veranderingen en de impact op ons dagelijks leven ontdekken.

Social media gebruik in Nederland in 2024

In 2024 zijn maar liefst 14,3 miljoen Nederlanders actief op social media, waarbij ze dagelijks bijna 2 uur van hun tijd besteden aan online interacties. Deze indrukwekkende cijfers tonen niet alleen het wijdverbreide gebruik van social media aan, maar onthullen ook een voortdurende stijging van het aantal gebruikers, zoals blijkt uit de wereldwijde evolutie van social media-gebruikers.

 

Een opvallende verandering is de leeftijdsgroep 20-39 jaar, die het gebruik van sociale netwerken aanzienlijk heeft verhoogd. Daarbij ook is er een opvallende verschuiving opgemerkt in de tijdsbesteding van mensen op sociale netwerken.

 


Mensen spenderen meer tijd aan sociale platforms, vooral opvallend bij de leeftijdscategorie van veertigers, die aanzienlijk meer schermtijd op sociale netwerken vertoont in vergelijking met voorgaande jaren.

Gebruik en frequentie van platforms

WhatsApp, Facebook, YouTube, Instagram en LinkedIn blijven de topplatforms in 2024, met TikTok als opvallende stijger.

 


TikTok heeft een sprong gemaakt naar de derde plaats voor dagelijks gebruik onder tieners (15-19 jaar), terwijl Instagram is verschoven naar de vierde plek in vergelijking met het voorgaande jaar. Waarom groeit TikTok zo veel? 

Tiktok: meer dan alleen creatieve en korte video’s – het evolueert tot een krachtige zoekmachine

Ik denk dat dit komt door het unieke creatieve videoformaat, zeer populair onder jongere gebruikers zoals ikzelf. Het algoritme van TikTok, dat content aanbeveelt op basis van onze interesses, maakt het gemakkelijk om boeiende video’s te ontdekken. Door voortdurende innovatie en aanpassing aan gebruikersvoorkeuren blijft TikTok altijd verrassend.

Persoonlijk, als ik op reis ga of zin heb om ergens heen te gaan, open ik TikTok en zoek ik op waar ik heen kan gaan of wat ik daar kan doen. Het is een zeer snelle en effectieve manier om me te helpen omdat het veel sneller is dan zoeken op Google of YouTube. Op Tiktok zijn de video’s kort en de beelden geven me een beter idee.

Tiktok: nieuw zoekmachine voor Gen Z

Des te meer, zoals benadrukt in een artikel in de New York Times, weerspiegelt de veranderende rol van TikTok als zoekmachine bredere verschuivingen in digitale mediaconsumptie, vooral onder jongere bevolkingsgroepen. Deze transformatie onderstreept het toenemende belang van platforms zoals TikTok in het vormgeven van het ontdekken van informatie en QAcx betrokkenheid in het digitale tijdperk. 

“Uit onze onderzoeken blijkt dat bijna 40% van de jongeren, als ze op zoek zijn naar een plek om te lunchen, niet naar Google Maps of Search gaan. Ze gaan naar TikTok of Instagram,” zei Prabhakar Raghavan, een senior vice president van Google, op een technologieconferentie. 

Het lijkt erop dat de Gen Z generatie, waar ik ook tot behoor, maar ook de 20 – 30 jarigen, TikTok echt beginnen te gebruiken als zoekmachine.

We kunnen ook aannemen dat sinds dit artikel, dat dateert uit 2022, dit aspect van het gebruik van TikTok als zoekmachine nog verder is geëvolueerd.

TikTok blijft een handig en moeiteloos platform!

De ontwikkelingen van alle grote platforms 

Het dagelijks gebruik neemt vooral toe op Instagram, TikTok, LinkedIn en X (Twitter). X (Twitter) zag een toename van maar liefst 240.000 dagelijkse gebruikers, terwijl ook Instagram en TikTok fameus blijven groeien in hun dagelijks gebruik, maar we mogen de kleinere platforms zeker niet onderschatten want die stijgen ook dagelijks.

Ondanks de verschuivingen door Tiktok voor de jongere generatie behoudt Instagram toch zijn positie als een van de meest gebruikte platforms. Dit is deels te danken aan de 20- tot 29-jarigen, aangezien hun gebruik van Instagram dit jaar sterk is toegenomen.

De groei van kleinere platforms

In de wereld van social media zijn ook kleinere platforms die niet zo wijdverspreid zijn als Facebook of Instagram, maar die toch een belangrijke impact hebben. Deze platforms zoals Reddit, Telegram, Threads en zo voort hebben kleinere gebruikersgemeenschappen en minder naamsbekendheid dan de aller grootste platforms, maar ze bieden vaak unieke voordelen voor specifieke gemeenschappen. Laten we een korte blik werpen op enkele van deze platforms en hun opkomende rol in het landschap van social media.

 

Threads, de app ontwikkeld door Instagram (Meta), is een sociale media-app die zich richt op directe communicatie met de beste vrienden van gebruikers. Met Threads kunnen gebruikers snel foto’s, video’s, berichten en statusupdates delen met een selecte groep mensen, waardoor ze meer privacy en controle hebben over hun online interacties. Veel vinden dat Threads een kopie van X (Twitter) is. Maar Threads, met bijna 1 miljoen gebruikers lijkt kortstondig succes te hebben gehad. Een aanzienlijk aantal gebruikers is gestopt sinds december 2023, met een negatieve aanbeveling en lage intentie om het te gebruiken.

Wat gebeurt er met BeReal? 

BeReal, de app die vorig jaar razend populair geworden is!?

Wat is BeReal?
BeReal is een app die een melding stuurt op een willekeurig moment van de dag. Iedereen ontvangt de melding op hetzelfde tijdstip. Het doel is om op het moment van de melding een foto te trekken, genomen met zowel de voor- als achtercamera, om de exacte situatie vast te leggen van wat je op dat eigen moment aan het doen bent.

Het is duidelijk dat jongeren geleidelijk hun gebruik van BeReal beginnen te verminderen, in tegenstelling tot de 30-plussers, die de app dit jaar zichtbaar beginnen te gebruiken. Wat zou de reden kunnen zijn voor deze duidelijke daling in het gebruik van BeReal door jongeren?

In mijn geval vond ik het idee achter BeReal echt leuk en vernieuwend, maar na verloop van tijd met alle updates raakte ik het beu om altijd “ klaar” te moeten zijn voor een dagelijkse BeReal. Ook tijdens school of de winter periode als ik thuis bleef was het vaak altijd hetzelfde. De constante druk begon me te vervelen. Ik hou bijvoorbeeld van Instagram omdat ik kan posten wanneer ik wil. Met BeReal doe ik tegenwoordig ook hetzelfde: als ik geen zin heb om op BeReal iets te posten, open ik de app gewoon niet. Maar dat is ook de bedoeling van BeReal niet, daarom doe ik het ook minder omdat het dan juist fake is.

Impact van social media in het domein van marketing

Dit onderzoek en het gebruik van sociale media in de afgelopen jaren hebben ons in staat gesteld om een enorme link te leggen tussen beiden.

Dankzij zo’n stijging van het gebruik van sociale media in de afgelopen jaren is het duidelijk dat deze platforms niet alleen belangrijk zijn, maar absoluut onmisbaar zijn geworden voor marketeers. Voor bedrijven en organisaties is het van vitaal belang om voortdurend bij te blijven met het snel evoluerende landschap van sociale media om concurrerend te blijven en effectieve marketingstrategieën te blijven ontwikkelen. De drie belangrijkste onderdelen van effectieve social media marketing zijn social media advertising, content creatie en samenwerken met influencers. Ik licht ze hieronder kort toe met een aantal belangrijkste trends. 

Social media advertising

Social ads bieden marketeers de kans om gerichte advertenties te plaatsen op bloeiende platforms zoals TikTok en Instagram, wat de doeltreffendheid van campagnes verbetert. Door snel in te spelen op veranderingen in dagelijks mediagebruik, kunnen marketeers hun strategieën verbeteren en anticiperen op opkomende trends. Het begrijpen van de specifieke leeftijdsgroepen en generaties is van essentieel belang bij het ontwikkelen van gerichte campagnes.

Een belangrijke trend is CGI (Computer Generated Imagery) in advertising content. CGI stelt adverteerders in staat om levensechte virtuele omgevingen en objecten te creëren via digitale afbeeldingen, die mensen en omgevingen kunnen tonen die niet echt bestaan. CGI stelt merken in staat om visueel verbluffende en fantasierijke advertenties te creëren die onmogelijk of onpraktisch zouden zijn om te produceren met traditionele technieken. Wil je er een beeld bij hebben ? Check dan zeker deze video over CGI toepassingen! 

Kort gezegd is de social advertising markt volop in ontwikkeling en biedt het steeds meer mogelijkheden om succesvolle campagnes te voeren in een competitieve digitale omgeving. 

Content creatie voor social media

Een andere belangrijke factor is de creatie van hoogwaardige content voor je social media kanalen. Het creëren van content die aansluit bij de voorkeuren van je doelgroep en die aantrekkelijk is voor specifieke platforms zoals Instagram Reels, TikTok en YouTube Shorts, deze platforms kunnen je bereik vergroten en meer betrokkenheid genereren. Het gebruik van short form video is hierin cruciaal om top of mind te blijven bij je doelgroep: korte, pakkende video’s, waar deze platforms bekend voor staan, zijn ideaal om te gebruiken omdat mensen dat sneller zien en meer engagement vertonen.

Daarnaast is het belangrijk om de evolutie van AI, zoals ChatGPT en DALL-E, in overweging te nemen, evenals de opkomst van “gebruikers gegenereerde content” (UGC).User Generated Content, wat inhoudt dat de content wordt gemaakt en gedeeld door de gebruikers van een platform of community, in plaats van door het merk of de organisatie zelf. UGC kan een waardevolle toevoeging zijn aan je contentstrategie. 

Samenwerken met influencers

De laatste belangrijke factor zijn samenwerkingen met influencers, mensen die al een online aanhang hebben. Door met hen samen te werken, kun je jouw merk bekender maken en het vertrouwen van mensen winnen. 

Om dit allemaal goed te doen, moet je weten wie je publiek is en wat ze leuk vinden. Wat voor content spreekt hen aan? Welke mensen bewonderen ze? Wat is de doelgroep die ik wil bereiken? 

Door dit te begrijpen, kun je campagnes maken die echt werken. Het draait allemaal om het bouwen van sterke relaties online.

Social media en welzijn

De resultaten van het onderzoek werpen ook een licht op het complexe landschap van social media in Nederland. Een aanzienlijk aantal mensen, 6,3 miljoen, ervaart social media als een bedreiging voor hun mentale welzijn. Hiervan geeft 2,2 miljoen aan dat ze zich minder gelukkig voelen door hun gebruik van social media.

Opvallend is dat meer dan vier miljoen mensen overwegen hun social media-gebruik te verminderen of te stoppen. Zowel ouders als individuen geven aan bezorgd te zijn over de impact van social media, waarbij 42% van de ouders vindt dat hun kinderen te veel te veel tijd besteden aan deze platforms en 44% van de ouders vindt dat social media een groot gevaar voor hun kinderen is. 

Interessant is ook de leeftijdsgebonden dynamiek, waarbij jongere generaties zich meer beïnvloedbaar voelen door social media. De cijfers onthullen een groeiend bewustzijn over de potentiële negatieve effecten van overmatig social media-gebruik op het welzijn.

Wat me ook logisch lijkt, hoe meer tijd je doorbrengt op sociale netwerken, hoe meer ze verbonden zijn met je welzijn en je leven, omdat je meer tijd besteedt aan het volgen van wat anderen doen in plaats van je te concentreren op jezelf en je eigen ambities.

Wat te onthouden over sociale netwerken voor 2024? 

Ik kan er van uitgaan dat sociale media essentieel blijven in 2024, met 14,3 miljoen actieve gebruikers in Nederland. TikTok groeit snel, terwijl platforms zoals Instagram standhouden, ondanks het feit dat ze ook nog blijven groeien. 

Het onderzoek onthult ook een groeiend bewustzijn van de mogelijke negatieve impact van sociale media op het welzijn. Desondanks worden sociale media steeds belangrijker voor marketeers, waardoor ze flexibel kunnen inspelen op veranderingen in mediagebruik en gerichte campagnes kunnen ontwikkelen. 

Kortom, sociale media blijven evolueren en spelen een cruciale rol in zowel het dagelijks leven maar ook in de marketingwereld.